Фалете ја нашата солидарност

За време на периодот Корона и како дел од преструктуирањето на ЕУ во центарот на моќта во Европа, темата солидарност се повеќе ја зафаќаат медиумите и политиката. Но, ние знаеме: Колку повеќе луѓе зборуваат за единство, заедништво, заедништво, консензус, хармонија и кохезија, толку повеќе солидарноста се стреми кон нула.

Трамп во офсајд и Бајден пред врата

Што може да се очекува од германските политичари по изборот на Бајден за нов американски претседател? Задоволството од изборите во Бајден можеше да доведе до намалување на агресивноста и радоста кај новиот претседател на САД. Ништо!

Другарка Меркел

Квалитетите на другарката Меркел - и без одреден квалитет едноставно не функционира - веројатно лежат во немилосрдното раководство на владата и партискиот апарат, како и во пополнувањето на сите врвни позиции со нивните следбеници. Овие „споредни доблести“ и застојот на јазикот до празни фрази и празни фрази се ефикасни, но на долг рок не се одржливи за демократски слободно општество.

Граѓанинката Вера Ленгсфелд одговара на канцеларката

Тие многу јасно ги формулираат своите очекувања дека слободните граѓани треба да станат субјекти: Ние треба да носиме дисциплинирана маска што не штити од вирусот, како оградата на веригата од комарци. Треба да се држиме на дистанца, да се впуштаме во социјална изолација и пред се да не поставуваме критични прашања. За вас ова е „хумано општество“, за мене е спротивното.

Божиќ и Нова година

Не е стариот тоталитаризам, туку нов, многу потежок за дешифрирање, кој не соочува со сите медиумски трикови и заблуди. Масовното убиство на оние кои размислуваат поинаку е застарено и повеќе не е на дневен ред, додека социјалната смрт на секој девијатор од општата линија е веројатно.

Трамп - одличен претседател?!

Битката кај Гејтс и Амазонките - империјата на милијардерите - и нивните глобални мрежи успеаја по бескрајните и неуспешни обиди на претседателските избори да постигнат ново мнозинство за подготвениот претседател Бајден.

Нашиот марш во зелено-левата утопија

За Меркел, Корона е вистински врв на нејзиното уништување на Германија кога, како потентен, ги крши законите како и обично без никакви парламентарни врски и без никаков одржлив концепт и само декрети и диктати. Секоја критика ќе се истури или клевети со чекот. Парламентот молчи и само АфД укажува на тоа како треба да изгледа опозицијата. Мишел и Микела му се восхитуваат на авторитарно-тоталитарното правило како и секогаш.

Spahn и / или несакана пошта

Повремено ми доаѓа мислата дека нашата земја не се снаоѓа толку добро во последно време затоа што нашите политичари се толку психички здрави и неискористени. Се разбира, разбирам дека овие мисли се неточни и можеби не се здрави ниту.

Единствено мислење и анкети

Додека во тоа време цела Германија можеше да го слушне Фирерот со народниот приемник, цела Германија веќе подолго време може да го чуе ново-стариот Фирер во јавните радиодифузери со нивната стандардна програма.

Зелена производствена мрежа во Германија

Сега дојде време што конечно го прави возможен големиот зелен скок. Сè е долу, сè е продадено, нема земја на повидок, нема иднина на секој агол. Таквата пуста држава може само да и се спротивстави на силата над тривијалната реалност - сила со духовитост и благородно разбирање и зелена позади ушите.